Смаки, які повинні домінувати в раціоні:
Солодкий, кислий, солоний, гострий (помірно).
Смаки, які повинні бути обмеженні в раціоні:
Гіркий, терпкий, гострий (в надлишку).
Слід пам’ятати, що в харчуванні для осіб будь-якої конституції повинні бути присутні всі 6 смаків, проте, в залежності від наявного дисбалансу або Пракріті, пропорційно ці смаки будуть розподілятись по-різному!
Загальні рекомендації:
Рекомендовано: тепла, масляниста, ситна їжа, що пройшла теплову обробку. Дотримуйтеся регулярного розпорядку дня і харчування. Випивайте 6-7 склянок води в день. Лягайте спати о 22.00.
Протипоказано: холодна їжа, салати, сирі продукти, газовані напої, морозиво.
Овочі:
Рекомендовано: бамія (окра), батат, бруква, гірчиці зелень, дайкон, кабачки, капуста білокачанна і кольорова (після теплової обробки), кінза, крес водяний, цибуля ріпчаста (після теплової обробки), цибуля-порей, маслини чорні, морква, огірки, пастернак, помідори (після теплової обробки), буряк, спаржа, гарбуз, квасоля стручкова, фенхель, хрін, цукіні, часник, чилі зелений, шпинат (після теплової обробки).
Обмежити (можна вживати епізодично): артишок, баклажан, брокколі, гриби, капуста брюссельська, капуста білокачанна і кольорова (сирі), картопля, кольрабі, кукурудза (сира), латук, лопух (корінь), цибулю ріпчасту (сирої), маслини зелені, кульбаби зелень, перець пекучий, перець солодкий, петрушка, помідори (сирі), пирій, ріпа, селера; всі листові овочі.
Фрукти:
Рекомендовано: абрикоси, авокадо, ананас, апельсини солодкі, виноград червоний і чорний, вишня, диня, родзинки, інжир свіжий і стиглий, ківі, полуниця, кокос, лимони, манго стиглі, папайа, персики, ревінь, сливи солодкі, тамаринд, фініки , яблука печені; ягоди.
Обмежити (можна вживати епізодично): кавун, гранати, груші, інжир сушений, журавлина, хурма, чорнослив, яблука сирі; сухофрукти.
Злаки:
Рекомендовано: овес (після теплової обробки), пшениця (булгур, кус-кус), рис, щириця (амарант), цільнозернові макаронні вироби, спельта, кіноа.
Обмежити (можна вживати епізодично): гречка, кукурудза і кукурудзяні пластівці, овес сухий і вівсяні висівки, жито, просо, пшеничні висівки, жито, ячмінь, крекери, гранола.
Бобові:
Рекомендовано: маш, соєвий соус, соєвий сир, соєвий фарш, тофу, тур дал, урад дал, сочевиця червона.
Обмежити (можна вживати епізодично): нут, соєві боби, квасоля, сочевиця чорна, горох.
Молочні продукти:
Рекомендовано: більшість молочних продуктів — йогурт (у вигляді лассі — розбавлений і з прянощами), масло вершкове, молоко коров’яче і козяче (гаряче), пахта, сметана, сир м’який, творог.
Обмежити (можна вживати епізодично): морозиво, твердий сир.
М’ясо, птиця, риба і морепродукти *:
Рекомендовано: індичка (темне м’ясо), краби, креветки, курка (темне м’ясо), лосось, молода баранина, сардини, тунець, устриці, качка, форель, яйця; риба прісноводна і морська, морепродукти.
Обмежити (можна вживати епізодично): індичка (біле м’ясо), кролятина, курка (біле м’ясо), оленина, свинина.
* Аюрведа вважає цю групу продуктів обтяженою вбивством, токсичною і невідповідною для харчування людини. Бажано зовсім виключити її з раціону. Якщо це неможливо, обмежте вживання цих продуктів до мінімуму.
Приправи:
Рекомендовано: бурі і червоні водорості, гірчиця, кетчуп, кінза, лайм, лимон, цибуля, овочі, соєвий соус, сіль, тамаринд, оцет, чатні.
Обмежити (можна вживати епізодично): хрін, шоколад.
Горіхи:
Рекомендовано: всі горіхи, тільки в невеликих кількостях і попередньо розмочені.
Обмежити (можна вживати епізодично): немає.
Насіння:
Рекомендовано: насіння блошної трави (псиліум, ісабгол), кунжутні, лляні, соняшнику, гарбуза; тахіні, халва (на основі тростинного цукру).
Обмежити (можна вживати епізодично): немає.
Жири
Рекомендовано: топлене коров’яче масло (гхі), вершкове масло, кунжутна, оливкова і більшість інших олій.
Обмежити (можна вживати епізодично): масло лляного насіння (проте як джерело Омега 3 жирних кислот для вегетаріанців і веганів воно повинно бути присутнє в раціоні таких осіб в кількості 1 ст л на день).
Солодощі
Рекомендовано: кленовий сироп, мед, пальмовий цукор, патока, рисовий сироп, фруктоза, ячмінний солод.
Обмежити (можна вживати епізодично): рафінований цукор.
Солодощі для всіх типів конституції повинні вживатись обмежено (сумарно 25-40 г в перерахунку на цукор на добу, якщо в особи все гаразд із вуглеводневим обміном).
Напої
Рекомендовано: абрикосовий сік, сік алое, ананасовий сік, апельсиновий сік, вино (зрідка), виноградний сік, вишневий сік, каву без кофеїну, лимонад, манго сік, мигдалеве молоко, морквяний сік, папайї сік, персиковий нектар, пиво (зрідка) , рисове молоко, яблучний сидр, ягідні соки; всі кислі соки. Трав’яні чаї: все пряні чаї — аджван, апельсина шкірка, базилік, гвоздика, імбир свіжий, кориця, лаванда, лимонна трава, малина, ялівцю ягоди, м’ята кучерява і перцева, живокіст, пажитник, ромашка, сассапаріль, фенхель, шафран, шипшина, евкаліпт. Всі соки розбавляти в пропорції 1:1 водою!!!
Обмежити (можна вживати епізодично): гранатовий сік, грушевий сік, журавлинний сік, каву, какао, овочевий бульйон, сливовий сік, томатний сік, чай з льодом, чай чорний, яблучний сік; всі напої з кофеїном, всі напої з льодом, суміші овочевих соків, холодні молочні напої. Трав’яні чаї: бурачник, гібіскус, ожини листя, жасмин, женьшень, суниці листя, ісопу, конюшина, котовник, кропива, кукурудзяні рильця, лопух, люцерна, меліса, кульбаба, падуб, пасифлора, деревій, фіалка, хміль, хризантема, цикорій, шавлія, ячмінь. Всі соки розбавляти в пропорції 1:1 водою!!!
Прянощі і спеції:
Рекомендовано: аджван, аніс, асафетида, бадьян, базилік, ваніль, гаультерія, гвоздика, гірчиці насіння, материнка, імбир, імбир сухий, кардамон, коріандр, кориця, кумін, куркума, лавровий лист, майоран, маку насіння, маргози листя, мигдальний екстракт, мускатний горіх, м’ята кучерява і перцева, пажитник, паприка, перець гвоздичний, перець чорний, перець червоний, перець чорний, петрушка, піппалі, розмарин, сіль, кріп, фенхель, чабер, чебрець, часник, шафран, естрагон.
Обмежити (можна вживати епізодично): кмин.
Харчові добавки:
Рекомендовано: алое сік, амінокислоти, вітаміни А, В, В12, С, D і Е, водорості синьо-зелених, залізо, кальцій, магній, маточне желе бджолине, пилок бджолина, спіруліна, цинк.
Обмежити (можна вживати епізодично): ячмінь (трава), пивні дріжджі.