Смаки, які повинні домінувати в раціоні:
Гострий, гіркий, терпкий.
Смаки, які повинні бути обмеженні в раціоні:
Солодкий, кислий, солоний.
Слід пам’ятати, що в харчуванні для осіб будь-якої конституції повинні бути присутні всі 6 смаків, проте, в залежності від наявного дисбалансу або Пракріті, пропорційно ці смаки будуть розподілятись по-різному!
Загальні рекомендації:
Рекомендовано: тепла, легка їжа. Підтримуйте активний і різноманітний стиль життя.
Обмежити: молочні продукти, важка їжа, смажена їжа, холодна їжа і напої, солодощі.
Овочі:
Рекомендовано: артишок, бамія, броколі, бруква, водяний крес, горох, гірчиця (зелень), гриби, дайкон, кабачки, капуста брюссельська, капуста білокачанна, капуста цвітна, картопля, кінза, кольрабі, кукурудза, латук, лопух ( корінь), цибулю-порей, цибуля ріпчаста, морква, кульбаба (зелень), перець пекучий, перець солодкий, петрушка, помідори (після теплової обробки), пирій (проростки), редис, ріпа, буряк, селера, спаржа, топінамбур, квасоля , фенхель, хрін, часник, чілі, шпинат; всі листові овочі.
Обмежити (можна вживати епізодично): батат, маслини, огірки, пастернак, помідори (сирі), гарбуз, цукіні.
Фрукти:
Рекомендовано: в’яжучі фрукти — абрикоси, вишня, гранат, груші, родзинки, інжир сушений, полуниця, журавлина, персики, хурма, чорнослив, яблука, ягоди.
Обмежити (можна вживати епізодично): авокадо, ананас, апельсини, кавун, банани, виноград, грейпфрут, диня, інжир (свіжий), ківі, кокос, лайм, лимон, манго, папая, ревінь, сливи, тамаринд.
Злаки:
Рекомендовано: гречка, кукурудза, вівсяні висівки, просо, просо, пшеничні висівки, рис басматі, жито, саго, тапіока, щириця, ячмінь; гранола, мюслі, полента, хліб з проростків пшениці.
Обмежити (можна вживати епізодично): лобода, овес, жито, пшениця, рис; млинці, дріжджовий хліб, макаронні вироби, оладки, рисові коржі.
Бобові:
Рекомендовано: горох лущений, місо, нут, соєве молоко, соєвий фарш, темпі, тофу (гарячий), квасоля біла, квасоля Лімська, квасоля звичайна, квасоля адзуки, квасоля чорна, сочевиця чорна.
Обмежити (можна вживати епізодично): маш, соєве борошно, соєві боби, соєвий порошок, соєвий сир, тофу (холодний).
Молочні продукти:
Рекомендовано: топлене вершкове масло, вершкове масло, молоко козяче, пахта, сир козячий, сир.
Обмежити (можна вживати епізодично): йогурт, масло вершкове солоне, молоко коров’яче, морозиво, сметана, сир.
М’ясо, птиця, риба і морепродукти *:
Рекомендовано: індичка (біле м’ясо), креветки, кролятина, курка (біле м’ясо), оленина, риба морська, риба прісноводна (в невеликих кількостях).
Обмежити (можна вживати епізодично): індичка (темне м’ясо), курка (темне м’ясо), лосось, баранина, морепродукти, сардини, свинина, тунець, качка.
* Аюрведа вважає цю групу продуктів обтяженою вбивством, токсичною і невідповідною для харчування людини. Бажано зовсім виключити її з раціону. Якщо це неможливо, обмежте вживання цих продуктів до мінімуму.
Приправи:
Рекомендовано: гірчиця, кінза, цибуля-шалот, перець чорний, перець чілі, хрін, соуси гострі.
Обмежити (можна вживати епізодично): бурі водорості, водорості червоні, лайм, лимон, майонез, овочі, сіль (у великих кількостях), соуси солодкі, шоколад.
Горіхи:
Рекомендовано: мигдаль.
Обмежити (можна вживати епізодично): арахіс, бразильський горіх, волоський горіх, кедровий горіх, кешью, пекан, фісташки, фундук.
Насіння:
Рекомендовано: ісабгол, насіння льону, соняшнику, гарбуза; несолоний попкорн.
Обмежити (можна вживати епізодично): кунжут, тахіні.
Жири:
Рекомендовано: топлене коров’яче масло (гхі), олія кукурудзяна, лляного насіння, мигдальна, соняшникова, рапсова, гірчична.
Обмежити (можна вживати епізодично): абрикосова, авокадо, волоського горіха, кокосова, кунжутна, оливкова, соєва.
Солодощі:
Рекомендовано: мед, коричневий цукор (в невеликих кількостях).
Обмежити (можна вживати епізодично): кленовий сироп, пальмовий цукор, патока, рисовий сироп, цукор-рафінад, фруктоза, ячмінний солод.
Солодощі для всіх типів конституції повинні вживатись обмежено (сумарно 25-40 г в перерахунку на цукор на добу, якщо в особи все гаразд із вуглеводневим обміном)!
Напої:
Рекомендовано: абрикосовий сік, алое сік, вино сухе (зрідка), гранатовий сік, грушевий сік, каву без кофеїну, манго сік, морквяний сік, персиковий нектар, овочевий сік, соєве молоко, чай чорний, яблучний сік, ягідні соки. Трав’яні чаї: всі пряні чаї — аджван, базилік, бузини колір, гаультерія, гвоздика, ожини листя, суниці листя, імбир, конюшина, кориця, кропива, кукурудзяні рильця, лаванда, лопух, люцерна, малина, меліса, м’ята кучерява, м’ята перцева , кульбаба, пажитник, деревій, шавлія, шафран, евкаліпт. Всі соки розбавляти в пропорції 1:1 водою!!!
Обмежити (можна вживати епізодично): ананасовий сік, апельсиновий сік, вино солодке, газовані напої, грейпфрутовий сік, каву, томатний сік, напої з кофеїном; холодні молочні напої. Трав’яні чаї: живокіст, шипшина. Всі соки розбавляти в пропорції 1:1 водою!!!
Прянощі і спеції:
Рекомендовано: всі прянощі
Обмежити (можна вживати епізодично): сіль
Харчові добавки:
Рекомендовано: алое сік, амінокислоти, вітаміни А, В, В12, С, D і Е, водорості синьо-зелені, дріжджі пивні, залізо, кальцій, магній, спіруліна, цинк, ячмінь (трава).
Обмежити (можна вживати епізодично): калій.