ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ХАРЧУВАННЮ ДЛЯ РІЗНИХ ДОШ

ВАТА

Згідно тесту ваша поточна конституція (пракріті) — ВАТА.

Аюрведа рекомендує дотримуватися харчування, яке врівноважує переважаюче в вашому типі конституції поєднання дош.

У вашому харчуванні повинні переважати такі смаки — солодкий, кислий, солоний, помірно-гострий. Відповідно виводити з рівноваги вас будуть гіркий, інтенсивний гострий і терпкий смак. Гіркий смак дужче інших збільшує Вату, оскільки володіє однаковими з нею якостями — легкістю, холодом і сухістю. Найкраще зниження для Вати забезпечує солоний смак в розумних кількостях.

Для вас особливо важливо регулярне і достатнє харчування, так як Вата-доша легко виходить з рівноваги при порожньому шлунку. А дисбаланс Вати, згідно Аюрведи — це першопричина більшості захворювань.

Вас балансує тепла, зволожуюча, масляниста, поживна, але не надто важка їжа, так як травлення може бути нестабільним. Холодні салати і напої, свіжі овочі і зелень не дуже підходять для Вата-доши. Салати з сирих овочів потрібно вживати зрідка, якщо є бажання, вони повинні бути кімнатної температури, заправлені олією і краще включати їх в раціон, все-таки, влітку. Овочі для вас краще їсти у вареному або тушкованому вигляді.

Ваш сніданок повинен бути щільним, обід — основний прийом їжі, вечеря легка. Намагайтеся часто, невеликими ковтками пити досить теплу воду і Вата-чаї.

Це загальні рекомендації, які слід коригувати з урахуванням власних відчуттів, пори року і стану здоров’я. Їжа принесе користь тільки при правильному і повному її засвоєнні, що залежить не тільки від якості і складу продуктів, але і від їх кількості, часу прийому, погодних умов, психічного і душевного стану. Харчування, що враховує ваш природний тип конституції, є цілющим для вас.

ПІТТА

Згідно тесту ваша поточна конституція (пракріті) — ПІТТА.

Аюрведа рекомендує дотримуватися харчування, яке врівноважує переважаюче в вашому типі конституції поєднання дош.

У вашому харчуванні повинні переважати такі смаки — солодкий, кислий, солоний. Відповідно виводити з рівноваги вас будуть кислий, гострий і солоний смак. Кислий смак дужче інших збільшує Пітту, маючи з нею аналогічні властивості — легкість, жар і вологість; найкращим для її заспокоєння є терпкий смак з протилежними якостями.

Для вас важливо регулярне і достатнє харчування, так як Пітта-доша легко виходить з рівноваги при порожньому шлунку, стаючи дратівливою.

Вас балансує прохолодна або тепла, але не гаряча, помірно важка, трохи суха (не дуже жирна) їжа. У людей типу Пітта зазвичай дуже хороше травлення, вони можуть їсти практично все, що завгодно, але звичайно, в розумних межах. Рекомендується охолоджуюча їжа (особливо в теплий сезон) з малим вмістом солі, прянощів і масла. Салати добре врівноважують Пітту. Небажані солоні закуски, а також солоні і кислі продукти промислового виробництва. Надлишок Пітти підвищує кислотність в організмі, тому уникайте жирної, пересмаженої, перевареної, солоної, занадто гострої та кислої їжі — солінь і маринадів, кефіру, сметани, сиру, кави. Багата крохмалем їжа ( злаки, бобові, картопля) задовольняє потреби Пітти в щільній їжі і запобігає переїдання.

Ваш сніданок повинен бути щільним, обід — основний прийом їжі, вечеря легка. Намагайтеся часто, невеликими ковтками пити злегка теплу або кімнатної температури воду і Пітта-чаї.

Це загальні рекомендації, які слід коригувати з урахуванням власних відчуттів, пори року і стану здоров’я. Їжа принесе користь тільки при правильному і повному її засвоєнні, що залежить не тільки від якості і складу продуктів, але і від їх кількості, часу прийому, погодних умов, психічного і душевного стану. Харчування, що враховує ваш природний тип конституції, є цілющим для вас.

КАПХА

Згідно тесту ваша поточна конституція (пракріті) — КАПХА.

Аюрведа рекомендує дотримуватися харчування, яке врівноважує переважаюче в вашому типі конституції поєднання дош.

У вашому харчуванні повинні переважати такі смаки — гіркий, гострий, терпкий. Відповідно виводити з рівноваги вас будуть кислий, солодкий і солоний смак. Солодкий смак дужче інших збільшує Капху, маючи з нею аналогічні властивості — тяжкість, холод і вологість; найкращим для її заспокоєння є гострий смак, який має протилежні Капсі якості.

 Для вас важливо харчуватися по відчуттю голоду і не використовувати їжу, як засіб проти поганого настрою.

Вас балансує тепла, легка, суха (мається на увазі приготована з малою кількістю води, запечена, смажена на сковороді без масла або на грилі) і пряна їжа. Не рекомендується сильно просмажена, занадто жирна, солона і солодка їжа, так як вона загострює капху. Найчастіше у людей цього типу швидко погіршується здоров’я, коли вони переїдають солодкого, жирного і солоного. Віддавати перевагу краще всього свіжим овочам, фруктам і салатам. Корисна пряна їжа, вона покращує травлення і зігріває тіло, а гірка і в’язка — допомагає нормалізувати травлення. Коли Капха виходить з рівноваги, то виникає пристрасть до молока, молочних коктейлів, морозива, проте ця їжа якраз не рекомендується для людей даного типу.

Ваш сніданок повинен бути легким і бадьорити, ви також без проблем можете його пропускати, обід — основний прийом їжі, вечеря легка. Намагайтеся часто, невеликими ковтками пити досить теплу воду і Капха-чаї.

Це загальні рекомендації, які слід коригувати з урахуванням власних відчуттів, пори року і стану здоров’я. Їжа принесе користь тільки при правильному і повному її засвоєнні, що залежить не тільки від якості і складу продуктів, але і від їх кількості, часу прийому, погодних умов, психічного і душевного стану. Харчування, що враховує ваш природний тип конституції, є цілющим для вас.

КАПХА-ПІТТА /ПІТТА-КАПХА

Згідно тесту ваша поточна конституція (пракріті) — КАПХА-ПІТТА /ПІТТА-КАПХА.

У теплий сезон вам підходять рекомендації по харчуванню для Пітти (див.опис для ПІТТИ), в перехідній і холодний сезон — Капхи (див.опис для КАПХИ).

ВАТА-ПІТТА /ПІТТА-ВАТА

Згідно тесту ваша поточна конституція (пракріті) — ВАТА-ПІТТА /ПІТТА-ВАТА.

У теплий сезон вам підходять рекомендації по харчуванню для Пітти (див.опис для ПІТТИ), в перехідній і холодний сезон — Вати (див.опис для ВАТИ).

ВАТА-КАПХА /КАПХА-ВАТА

Згідно тесту ваша поточна конституція (пракріті) — ВАТА-КАПХА /КАПХА-ВАТА.

У першій половині дня, приблизно до 16.00 вам підходять рекомендації по харчуванню для Вати (див.опис для ВАТИ), у другій половині дня — Капхи (див.опис для КАПХИ).

ТРИДОША

Згідно тесту ваша поточна конституція (пракріті) — ТРИДОША.

Влітку вам підходять рекомендації по харчуванню для Пітти (див.опис для ПІТТИ), взимку — Вати (див.опис для ВАТИ), в перехідній і холодний сезон — Капхи (див.опис для КАПХИ).

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *