Смаки, які повинні домінувати в раціоні:
Солодкий, гіркий, терпкий.
Смаки, які повинні бути обмеженні в раціоні:
Гострий, кислий, солоний.
Слід пам’ятати, що в харчуванні для осіб будь-якої конституції повинні бути присутні всі 6 смаків, проте, в залежності від наявного дисбалансу або Пракріті, пропорційно ці смаки будуть розподілятись по-різному!
Загальні рекомендації:
Рекомендовано: прохолодна, ситна їжа. Регулярно пийте воду.
Обмежити: солона, гаряча, пряна і жирна їжа, кислі фрукти, кисломолочні продукти, помідори, оцет.
Овочі:
Рекомендовано: бамія (окра), батат, брокколі, горох, гриби, кабачки, капуста брюссельська капуста білокачанна, капуста цвітна, картопля, кінза, латук, цибуля-порей (після теплової обробки), морква (після теплової обробки) , кульбаба (зелень), пастернак, перець солодкий, петрушка, пирій, редис (після теплової обробки), буряк (після теплової обробки), селера, спаржа, гарбуз, квасоля (зелені стручки), фенхель, цукіні, шпинат (після теплової обробки ); всі листові овочі.
Обмежити (можна вживати епізодично): овочі з гострим смаком — баклажан, гірчиці зелень, кукурудза (сира), цибуля ріпчаста (сирої), маслини зелені, морква сира, перець гострий, помідори, редис (сирої), буряк (сира), хрін, часник, чилі, шпинат.
Фрукти:
Рекомендовано: солодкі фрукти — абрикоси, авокадо, ананас, апельсини солодкі, кавун, виноград червоний і чорний, вишня, гранат, груші, диня, родзинки, інжир свіжий і стиглий, кокос, манго (стиглі), фініки, чорнослив, яблука, ягоди .
Обмежити (можна вживати епізодично): кислі фрукти — виноград зелений, грейпфрут, полуниця, журавлина, папайа, лимон, персики, тамрінд.
Злаки:
Рекомендовано: гранола, макаронні вироби, вівсяні висівки, пшениця, пшеничні висівки, рис басматі, тапіока, тверда пшениця, щириця (амарант), ячмінь; сухі вироби з дробленого зерна (кукурудзяні пластівці)
Обмежити (можна вживати епізодично): гречка, дріжджовий хліб, кукурудза, просо, рис (шліфований).
Бобові:
Рекомендовано: маш, нут, соя, тофу, квасоля біла, квасоля лімська, квасоля адзуки, квасоля чорна, сочевиця чорна.
Обмежити (можна вживати епізодично): місо, соєвий соус, урад дал.
Молочні продукти:
Рекомендовано: топлене вершкове масло, вершкове масло, молоко коров’яче, молоко соєве, сир (м’який), свіжий творог.
Обмежити (можна вживати епізодично): пахта, сметана, твердий сир.
М’ясо, птиця, риба і морепродукти *:
Рекомендовано: індичка (темне м’ясо), креветки, курка (біле м’ясо), оленина, прісноводна риба, яйця (білки).
Обмежити (можна вживати епізодично): курка (темне м’ясо), баранина, морепродукти, морепродукти, лосось, сардини, свинина, тунець, яйця (жовтки).
* Аюрведа вважає цю групу продуктів обтяженою вбивством, токсичною і невідповідною для харчування людини. Бажано зовсім виключити її з раціону. Якщо це неможливо, обмежте вживання цих продуктів до мінімуму.
Приправи:
Рекомендовано: кінза, лайм, чатні (солодкий).
Обмежити (можна вживати епізодично): бурі водорості, водорості червоні, кетчуп, цибуля-шалот, майонез, соєвий соус, оцет, чилі, шоколад.
Горіхи:
Рекомендовано: мигдаль (вимочений і очищений).
Обмежити (можна вживати епізодично): бразильський горіх, волоський горіх, кедровий горіх, кешью, пекан, фісташки, фундук.
Насіння:
Рекомендовано: льон, соняшник, гарбуз; несолоний попкорн.
Обмежити (можна вживати епізодично): кунжут, тахіні.
Жири:
Рекомендовано: топлене коров’яче масло, олія волоського горіха, оливкова, соняшникова, рапсова, соєва.
Обмежити (можна вживати епізодично): кукурудзяна, абрикосовf, кунжутнf, мигдальнf, сафлорова.
Солодощі:
Рекомендовано: кленовий сироп, тростинний і пальмовий цукор, нерафінований цукор, рисовий сироп, фруктоза, ячмінний солод.
Обмежити (можна вживати епізодично): мед, пальмовий цукор (неочищений), патока.
Солодощі для всіх типів конституції повинні вживатись обмежено (сумарно 25-40 г в перерахунку на цукор на добу, якщо в особи все гаразд із вуглеводневим обміном)!
Напої:
Рекомендовано: абрикосовий сік, алое сік, виноградний сік, гранатовий сік, грушевий сік, каву без кофеїну, манго сік, мигдальне молоко, персиковий нектар, пиво (зрідка або безалкогольне), рисове молоко, соєве молоко, чай чорний, яблучний сік, ягідні соки; холодні молочні напої. Трав’яні чаї: всі в’яжучі чаї — алтей, апельсина шкірка, бузини, бурачник, гаультерія, гібіскус, ожина (листя), жасмин, суниця (листя), імбир свіжий, конюшина, котовник, кропива, кукурудзяні рильця, лаванда, лимонна трава, лопух, люцерна, малина, меліса, м’ята кучерява, м’ята перцева, овес (солома), кульбаба, живокіст, ромашка, сассапаріль, солодка, пасифлора, деревій, фенхель, хризантема, цикорій, шафран, ячмінь. Всі соки розбавляти в пропорції 1:1 водою!!!
Обмежити (можна вживати епізодично): ананасовий сік, апельсиновий сік, вино і міцні спиртні напої, виноградний сік (кислий), вишневий сік (кислий), газований напої, журавлинний сік, каву, лимонад, молоко з шоколадом (какао), морквяний сік, папайї сік, томатний сік, чай з льодом, яблучний сидр, ягідні соки (кислі); напої з кофеїном, всі напої з льодом, все кислі соки. Трав’яні чаї: аджван, базилік, глід, гвоздика, женьшень, імбир (сухий), ісопу, кориця, ялівець (ягоди), мормонський чай, м’ята болотна, падуб, пажитник, шавлія, шипшина, евкаліпт. Всі соки розбавляти в пропорції 1:1 водою!!!
Прянощі і спеції:
Рекомендовано: аджван, аніс, асафетида, бадьян, базилік, гаультерія, імбир, кардамон, коріандр, кориця, кумін, куркума, маргози (листя), м’ята кучерява і перцева, пажитник, паприка, перець чорний, петрушка, кріп, фенхель, шафран .
Обмежити (можна вживати епізодично): гірчиці насіння, материнка, імбир сухий, лавровий лист, майоран, маку насіння, мигдальний екстракт, мускатний колір, перець гвоздичний, перець червоний, піппалі, розмарин, сіль, кмин, чабер, чебрець, часник, шавлія, естрагон.
Харчові добавки:
Рекомендовано: алое сік, вітаміни D і Е, водорості синьо-зелені, кальцій, магній, спіруліна, цинк, ячмінь.
Обмежити (можна вживати епізодично): амінокислоти, вітаміни А, В, В12, С ячмінь (трава), залізо, пивні дріжджі, маточне желе бджолине, пилок бджолина.